Tuse

 
Tuse ligger på Nordvestsjælland og er en lille by beliggende tæt ved den større naboby Holbæk. Byen har 863 indbyggere (2010), hvoraf størstedelen bor i parcel- og typehuse. Den ligger i Tuse Sogn, Holbæk Kommune.

Byen har haft en relativt stor lokalhistorisk betydning, ved kontrol af handlen mellem Holbæk Fjord og længere oppe ad Tuse Å. Byen har således lagt navn til det hedengangne Tuse Herred og Tuse Næs.

       
       
 
Kirken

 

 

 

Mejeriet

 
 
 

Tuse

   
1. Skolen 2. Brugsforretningen 3. Kirken 4. Hotellet    
     
Parti fra Tuse  Tuse
Med kirken i baggrunden Kirken med kroen overfor.
       
       
 
 

                                                                                                                     Tuse Kirke

Tuse Kirke er fra omkring år 1200.                                                                                                                                                                                    I 1802 blev kirken solgt ved en offentlig auktion til kammerherre Castenskjold fra Hagestedgård, og i 1867 blev kirken solgt til baroniet Løvenborg.                         Kirkens mange kalkmalerier er udført af Isefjordsværkstedet (også kaldet Isefjordsmesteren, Vallensbækmesteren eller Isefjordsgruppen), et malerværksted der i midten af 1400-tallet udsmykkede en lang række kirker i den nordlige halvdel af Sjælland.
       
       
  Tilbage til start