Tølløse

     
Tølløse er en stationsby på det østlige Nordvestsjælland med 3.743 indbyggere (2013), beliggende i Tølløse Sogn nær Holbæk. Byen ligger i Holbæk Kommune.
Tølløse huser bl.a. Tølløse Baptistkirke samt Baptisternes Skoler. Tølløse Station blev indviet 30. december 1874 i forbindelse med åbningen af Nordvestbanen.
       
       
 
 
 

Jernbanestationen

 
     
 
 
 

Baptisternes Højskole

 
     
     
 
 
 

Sophienholm, Avlsgården

 
       
       
 
 
 

Elverdams Kro

 
Elverdamskroen blev etableret i 1600 tallet som udskænkningssted for bønder, der ventede på at få deres korn malet til mel på møllen ved Elverdamsåen. Dengang blev der serveret hjemmebrygget øl og brændevin. Senere kom kroen til at høre ind under Åstrup gods og menukortet blev udvidet til også at omfatte mad.
De skiftende kroejer har i årenes løb haft mange sideløbende opgaver, således har kroen været post og dillegencestation og kroejeren har haft ansvaret for vedligeholdelse af broen over åen. Desuden har der, helt op til vores tid, hørt jord til kroen. Denne har dog været bortforpagtet og siden solgt fra. Men staldbygningerne fra den tid hvor der blev drevet landbrug er stadigt at finde bag kroen.
Kroen er i tidens løb brændt to gange, sidste gang i 1879 og man kan stadigt finde materialer fra disse brande under kroens gulve. Fra fyrrene og frem til halvfemserne blev kroen drevet af den samme familie, familien Brun.
Kroen har gennem de sidste 300 år overlevet brande og skiftende ejere og sådan vil det nok fortsætte med de næste 300 år.
       
       
 

Tilbage til start